Jokaisen voimistelijan juhlavuosi - Voimistelun liittotoimintaa jo 125 vuotta
24.2.2021
Tiedote. Julkaistu: 23.02.2021, 19:44
Suomen Voimisteluliitto
Perjantaina 26.2.2021 juhlitaan suomalaisen voimistelun liittotoiminnan syntyä ja samalla maan koko urheilualan ensimmäisen, valtakunnallisen keskusjärjestön syntyä. Voimistelun 125-vuotista liittotaivalta juhlitaan koko vuoden 2021 ajan.
Suomalaisen voimistelun liittotoiminta alkoi 125 vuotta sitten. Tänä päivänä monipuolisen lajin parissa viihtyy Suomen Voimisteluliiton jäsenseuroissa 130 000 liikkujaa. Voimistelu koskettaa puolta miljoonaa suomalaista. Sadoista voimisteluseuroista ympäri maan löytyy kaiken ikäisille oma tapa liikkua harrasteesta huippu-urheiluun.
Voimistelu on lisännyt suomalaisten hyvinvointia ja rakentanut tasa-arvoa ja terveyttä edistävää liikunnallista yhteiskuntaamme vuosien saatossa rohkeiden perustajajäsentensä viitoittamalla tiellä. Voimistelussa on tehty vahvasti kautta aikojen myös liikuntakasvatustyötä. Tämä työ näkyy edelleen siinä, että voimistelu kouluttaa vuosittain tuhansia luottamushenkilöitä ja toimijoita urheilun hallintotehtäviin ja tarjoaa nuorille naisille johtamiskokemusta.
Osana traditiota voimistelun toimijat kunnioittavat liittotoiminnan perustajanaisia vierailemalla Elin Kallion, Elli Björkstedin ja Anni Collanin haudoilla Hietaniemen hautausmaalla. Voimistelun 125-vuotista liittotaivalta juhlitaan vuoden 2021 ajan yhdessä Suomen Voimisteluliiton, Finlands Svenska Gymnastikförbund FSG:n ja Suomen Työväen Urheiluliiton TUL:n kanssa. Ilman aktiivisia voimistelutoimijoita ja voimisteluseuroja ei olisi myöskään voimistelun liittotoimintaa. Siksi kyseessä on jokaisen voimistelijan juhlavuosi.
Voimistelun juhlavuosi aloittaa voimistelun uuden strategiakauden, jonka yhteisenä tavoitteena on laadukas lasten voimistelu. Juhlavuoden kohokohtana järjestetään Helsingissä näytös ja kaikille avoimet voimistelun kokeilupisteet lauantaina 22.11.2021. Voimistelun juhlavuoden ajan seurat ja voimistelijat pyrkivät juhlimaan paikallisesti omien ryhmiensä ja joukkueidensa kesken, mutta juhlavuoden huipennus tapahtuu kesäkuussa 2022, kun 12 000 voimistelijaa kokoontuu liikkeen ja voimistelun supertapahtumaan Gymnaestradaan Tampereelle. Voimistelun kansallinen suurtapahtuma, kesän 2022 liikuttavin kaupunkifestivaali Gymnaestrada Tampere 2022 järjestetään 9.–12.6.2022.
Voimistelu liikuttaa. Myös seuraavat 125 vuotta.
Voimistelun liittotoiminnan historiaa
Suomalaisen voimistelun liittotoiminta starttasi 125 vuotta sitten. Tänä päivänä monipuolisen lajin parissa viihtyy Suomen Voimisteluliiton jäsenseurojen kautta 130 000 liikkujaa. Sadoista voimisteluseuroista ympäri maan löytyy kaiken ikäisille oma tapa liikkua. Lasten ja nuorten voimistelutunnit antavat hyvän pohjan myös muiden urheilulajien harrastamiseen. Voimistelu innostaa koko perheen elinikäiseen liikuntaan. Tutustu seurojen toimintaan tai ihastu voimistelun monimuotoisuuteen juhlavuoden aikana.
Aina ei kuitenkaan ole ollut näin. Suomalaisen voimistelun alkuvuosina laji on vahvasti ollut myös naisasian ja tasa-arvon ajamista vallitsevassa yhteiskunnassa. Yhä edelleen voimisteluharrastus kasvattaa vuosittain tuhansia lapsia ja nuoria naisia vahvistaen kehon ja mielen hallintaa sekä opettamalla arvokkaita sosiaalisia taitoja. Voimistelutaitojen lisäksi laji tarjoaa monipuoliset valmiudet liikunnalliseen arkeen ja elämään sekä eri urheilulajeihin.
1800-luvun loppupuolella tytöillä oli tapana tehdä koruompeluita ja soittaa pianoa, mutta voimistella nyt ja vielä ”niissä asuissa”. Maan ensimmäisen naisvoimisteluseuran 1876 perustaneet ystävykset Elin Kallio (silloin omaa sukua Waenerberg) ja Betty Sahlstén joutuivat aluksi pitämään harrastustoimintaansa salassa, sillä historiatietojen mukaan vanhempi väki päivitteli nuorten naisten voimisteluharrastuksen ennenkuulumattomuutta kirkonpenkkejä myöten.
Elin Kallio perusti 1876 Gymnastiksföreningen (för Fruntimmer) i Helsingforsin isoveljensä Mauritz Waenerbergin jalanjäljissä, joka puolestaan oli vuotta aikaisemmin 1875 perustanut maan ensimmäisen voimisteluseuran Helsingfors Turnföreningin. Kummatkin voimisteluseurat, Gymnastiksföreningen i Helsingofrs GFH ja Turnföreningen, nykyään nimellä Helsingfors Gymnastikklubb HGK, ovat edelleen toiminnassa yli 145 vuotta perustamisestaan.
Tasan 125 vuotta sitten silloin 37-vuotias Elin Kallio kokosi kolme naisvoimisteluseuraa yhteen ja perusti koko maan ensimmäisen urheilun keskusjärjestön, kaksikielisen valtakunnallisen Finska Kvinnors Gymnastikförbund - Suomen Naisten Voimisteluliiton. Tämä oli maan ensimmäinen urheilun valtakunnallinen keskusjärjestö ja ainutlaatuinen myös Pohjoismaiden mittapuulla. Näin alkoi suomalaisen voimistelun liittotoiminta, jonka 125-vuotista taivalta juhlistetaan voimistelun juhlavuotena 2021.
Lue lisää voimistelun historiasta voimistelu.fi sivustolta:
- Voimistelun pioneerisisarukset Elin ja Mauritz Waenerberg
- Kaikkien voimistelijoiden juhla – Liittotoiminnan juhlavuosi
Voimistelun haasteeseen mukaan
Juhlavuoden aikana voi päivittää omat käsityksensä voimistelusta ja hankkia uusia voimistelukokemuksia vaikkapa sosiaalisessa mediassa kiertävän #onnittelutemppu-haasteen muodossa.
Etenkin Instagramista löytyy aihetunnisteella #onnittelutemppu erilaisia voimistelutemppuja, niin kaiken ikäisten harrastajien kuin huippuvoimistelijoidenkin tekemänä. Näiden temppujen kannustamana haluamme haastaa kaikki kokeilemaan voimistelua juhlavuoden aikana.
Haastamme koko Suomen, kaikki voimistelijat, voimistelua joskus muodossa tai toisessa harrastaneet, kaikki voimistelusta kiinnostuneet, mutta myös koululiikunnan voimistelutunneista traumatisoituneet onnittelemaan suomalaista voimistelua omalla onnittelutempullaan. Onnittelutempuissa taivas voi olla rajana, oli sitten kyseessä Kummeli-sketsisarjan kaltaisesta permantosarjasta tai onnittelutanssista, jokainen voi näyttää ja jakaa omat liikkeensä, tanssikoreografiansa tai mieleenpainuvimman muistonsa jumppatunnilta.
Haasteeseen pääsee osallistumaan kuka vain kuvaamalla oman voimistelutervehdyksen ja jakamalla sen sosiaaliseen mediaan tunnisteella #onnittelutemppu.
Suomen Voimisteluliitto on yksi Suomen suurimmista lajiliitoista, ja suurin tyttöjen ja naisten liikuttaja. Suomessa järjestetään kilpailutoimintaa yhdeksässä eri voimistelulajissa: akrobatiavoimistelussa, joukkuevoimistelussa, kilpa-aerobicissa, miesten telinevoimistelussa, naisten telinevoimistelussa, rytmisessä voimistelussa, tanssillisessa voimistelussa, TeamGymissä sekä trampoliinivoimistelussa. Jäsenseuroissa järjestetään toimintaa harrasteliikunnasta huippuvoimisteluun.
www.voimistelu.fi
Seuraa voimistelua sosiaalisessa mediassa #voimistelu